Fiecare fata ar trebui sa fie constienta de simptomele primei menstruatii, astfel incat in momentul respectiv sa nu se sperie sau sa fie coplesita de ceea ce simte.

Prima menstruatie marcheaza inceputul vietii de femeie si sfarsitul vietii de fetita. Este semnalul in care organismul spune ca este pregatit pentru reproducere. Acest lucru nu este o boala, el trebuie vazut din punct de vedere medical si se numeste menstruatie. Durata ciclului menstrual poate varia de la o femeie la alta si poate fi intre 21 si 40 de zile. Odata inceputa menstruatia, femeia va trece lunar prin aceasta perioada pana in jurul varstei de 50-55 ani cand incepe menopauza, exceptie facand perioadele in care este insarcinata.

Factori care influenteaza aparitia primei menstruatii

Varsta la care apare menstruatia variaza si ea foarte mult in functie de organismul fiecarei fete, aceasta poate aparea, mai rar, la 8 ani si se poate duce si pana in varsta de 15-16 ani. Varsta medie este cam 12-13 ani. Toate acestea se intampla deoarece corpul fiecarei fete este diferit si creste si se dezvolta in propriul ritm.

Printre factorii care influenteaza aparitia primei menstruatii putem enumera:

 • Greutatea corporala
 • Inaltime
 • Rasa
 • Alimentatie

Studiile au aratat ca fetele care se dezvolta mai rapid din punct de vedere fizic, sunt mai corpolente, au si prima menstruatie mult mai devreme.

Indiferent de aceste diferente, toate fele ar trebui sa fie pregatite pentru acest moment. Ele trebuie sa fie constiente de simptomele declansarii primei menstruatii, astfel incat nicicum sa nu se sperie sau sa fie confuze in acel moment.

                                     

Semne si simptome ale primei menstruatii

Perioada de pubertate incepe atunci cand corpul fetei incepe sa sufere transformari din punct de vedere fizic.

 1. Una dintre aceste modificari o reprezinta cresterea sanilor. De cele mai multe ori sanii incep sa se dezvolte cam cu doi ani inainte de aparitia primei menstruatii.
 2. Un alt indicator al perioadei de pubertate este cresterea parului in zona pubiana si la subbrat. Odata ce aceste doua semne sunt instalate putem considera ca prima menstruatie nu este foarte departe.

Pregatirea vaginului pentru prima menstruatie

Cu aproximativ sase luni inaintea aparitiei primei menstruatii, vaginul incepe sa secrete niste scurgeri de nuanta alba. In unele cazuri aceste scurgeri sunt insotite de simptome precum crampe, cefalee, balonarea stomacului. Insa se poate intampla ca niciunul dintre aceste simptome sa nu apara.

La prima aparitie a menstruatiei vaginul va secreta o cantitate foarte mica de sange, culoarea acestuia putand varia de la rosu maro la rosu deschis.

Durerile menstruale

In timpul primei menstruatii, de cele mai multe ori, apar si o serie de simptome:

 1. Crampele si durerile in zona inferioara a abdomenului sunt cele mai frecvente.
 2. Balonarile si discomfortul simtite in zona stomacului pot fi cauzele unor retentii de apa ce pot avea loc in aceasta perioada.
 3. O sensibilitate in sona sanilor este destul de des intalnita in perioada menstruala, asta deoarece tesutul mamar este in continua crestere dar si datorita fluctuatiilor hormonale din aceasta perioada.
 4. Durerile de spate, dureri de picioare sau dureri de cap, toate acestea pot aparea, insa sunt dureri cu intensitate redusa-medie, si pot fi suportate destul de usor.
 5. Oboseala si schimbari de dispozitie. Deaorece hormonii incep sa isi faca simtita prezenta in perioada pubertatii, pot aparea foarte usor schimbari de dispozitie, stari de furie si chiar stres. Rareori fetele pot fi cuprinse de stari de oboseala si chiar tristete.

De cele mai multe ori primele menstruatii vin la intervale total neregulate. Important este ca fetele sa poarte mereu la ele absorbante pentru a fi pregatite in orice moment. Un bun remediu pentru durerile abdominale din perioada menstruala sunt compresele calde.

Plans, emotii, frica, senzatia de coplesire, discomfort fizic, toate acestea sunt trairi ale primei perioade menstruale. Insa acestea nu trebuie sa descurajeze pe nimeni, ele sunt trecatoare. Si daca toate aceste trairi sunt cunoscute in prealabil, ele pot fi depasite mult mai usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *