Majoritatea femeilor au trecut prin perioade in are ciclul menstrual vine cu intarzieri, perioade stresante care dau mari batai de cap. Acest lucru este de cele mai multe ori frustrant, mai ales pentru femeile care incearca sa ramana insarcinate ori pentru cele care au contacte sexuale dar nu folosesc nici o metoda contraceptiva. Daca stii cum sa calculezi exact perioada ciclului menstrual reusesti sa ai un control destul de bun asupra unei vieti sexuale sanatoase.

Viata sexuala si calculul ciclului menstrual

Daca aveti o viata sexuala activa si nu folositi nici o alta metoda contraceptiva atunci este absolut necesar sa cunoasteti cu exactitate cum se calculeaza perioada menstruala. Un ciclu regulat va poate ajuta sa calculati cu exactitate perioada fertila a lunii. Acest lucru nu va pazeste insa suta la suta de o sarcina nedorita.

Pentru a incepe calculul perioadei menstruale trebuie sa stiti cu exactitate perioada menstruatiei anterioare. Odata ce aveti aceste date puteti calcula foarte usor perioada fertila si perioada viitoare a ciclului. Asta in cazul in care sunteti fericita posesoare a unui ciclu regulat 😊. Pentru un calcul exact va poteti ajuta de imaginea alaturata.

Informatii esentiale

Durata perioade menstruale reprezinta numarul de zile in care are loc scurgerea lichidului menstrual. Ziua in care apar scurgetile menstruale este considerata ziua 1 a perioadei menstruale. Durata normala a unui ciclu este de 28 de zile iar perioada menstruatiei poate varia intre 3 si 7 zile.

Toate aceste sunt statistici, fiecare femeie in parte are perioada ei de menstruatie si ciclu menstrual. Sunt cazuri in care perioada ciclului poate fi si de 21 de zile sau chiar de 31.

                                             

Daca doriti sa concepeti un copil puteti sa va lasati in voia sortii si sa vedeti ce se intampla sau sa va tineti un calendar exact al ciclului menstrual. Acesta va va ajuta sa vedeti mai exact zilele de maxima fertilitate. Exista cazuri in care, desi ciclul menstrual este regulat, perioada de fertilitate sa varieze destul de mult de la o luna la alta. In astfel de situatii este bine sa consultati medicul pentru un tratament care sa regleze aceasta perioada fertila.

Exemplu de calcul al ciclului menstrual

Sa spunem ca ati avut ciclul menstrual anterior pe 2 ianuarie iar urmatorul pe data de 28 ianuarie. Pentru calcul se iau in considerare atat ziua de 2 cat si ziua de 28. Deci, durata ciclului este de 26 zile. Numarul de zile al perioadei menstruale nu influenteaza numarul de zile ale ciclului menstrual. Pentru a vedea mai exact va trebui sa tineti aceste calcule pe o perioada de macar 6 luni.

Pentru orice problema care apare si nu stiti despre ce este vorba este bine sa consultati medicul ginecolog. El este in masura sa va alunge toate temerile in aceasta privinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *