Ce este o cupa menstruala?

O cupa menstruala este un tip de produs de igiena reutilizabil feminin. Este o punga mica, flexibila, in forma de palnie, din cauciuc sau silicon, pe care o introduceti in vagin pentru a prinde si colecta lichid menstrual.

Cupele pot colecta mai mult sange decat alte metode, ceea ce face ca multe femei sa le foloseasca ca o alternativa ecologica la tampoane. In functie de fluxul dvs., puteti purta o cupa de pana la 12 ore.

Continuati sa cititi mai multe despre cum sa introduceti si sa eliminati o cupa menstruala, cum sa o curatati si multe altele.

Cum se utilizeaza o cupa menstruala

Daca sunteti interesat sa utilizati o cupa menstruala, discutati cu medicul ginecolog. Desi puteti cumpara oricare dintre marcile online sau in majoritatea magazinelor, va trebui mai intai sa aflati ce dimensiune aveti nevoie. Cele mai multe branduri de cupe menstruale vand variante mici si mari.

Pentru a afla care este marimea de cupa potrivita pentru tine, tu si medicul dumneavoastra trebuie sa tineti cont de:

 • varsta ta
 • lungimea colului uterin
 • daca aveti sau nu un flux greu
 • fermitatea si flexibilitatea cupelor
 • capacitatea cupei
 • rezistenta musculaturii planseului pelvin
 • daca ati nascut natural

Cupele menstruale mai mici sunt de obicei recomandate femeilor mai tinere de 30 de ani. Dimensiunile mai mari sunt adesea recomandate femeilor care au peste 30 de ani, au nascut natural.

Inainte de a va pune cupa menstruala

Atunci cand utilizati o cupa menstruala pentru prima data, se poate simti inconfortabil. Dar lubrifierea cupei va poate ajuta sa faceti procesul fara probleme. Inainte de a va pune cupa lubrifiati-0 cu apa sau cu un lubrifiant bazat pe apa. O cupa menstruala umeda este mult mai usor de inserat.

Cum sa puneti cupa  menstruala

Daca puteti pune un tampon, ar trebui sa gasiti relativ usor sa introduceti o cupa menstruala. Doar urmati acesti pasi pentru a utiliza o cupa:

 1. Spalati-va bine mainile.
 2. Aplicati apa sau un lubrifiant pe baza de apa pe buza paharului.
 3. Indoiti cupa menstruala in jumatate.
 4. Introduceti cupa cu buza in sus in vagin ca si cum ati introduce un tampon fara un aplicator. Ar trebui sa stea cateva centimetri sub cervix.
 5. Odata ce cupa se afla in vagin, rotiti-o. Se va deschide pentru a crea un sigiliu etans care opreste scurgerile.

Nu ar trebui sa va simtiti cupa menstruala daca ati introdus-o corect. Ar trebui, de asemenea, sa puteti sa va miscati, sa sarati, sa stati si sa faceti alte activitati de zi cu zi fara nici un impediment. Daca aveti probleme cu introducerea cupei, discutati cu medicul dumneavoastra.

Cand sa va scoateti cupa menstruala

Puteti purta o cupa menstruala timp de 6 pana la 12 ore, in functie de fluxul menstrual al dumneavoastra. Aceasta inseamna ca puteti folosi o cupa pentru protectia peste noapte.

Ar trebui sa va scoateti intotdeauna cupa menstruala pana la marcajul de 12 ore. Daca devine plin inainte, va trebui sa o goliti inainte de termen pentru a evita scurgeri.

Cum sa va scoateti cupa menstruala

Pentru a scoate o cupa menstruala, urmati acesti pasi:

 1. Spalati-va bine mainile.
 2. Asezati degetul aratator si degetul mare in vagin. Trageti usor tija paharului pana cand ajungeti la baza.
 3. Prindeti baza si trageti in jos pentru a scoate cupa.
 4. Dupa ce a iesit, goliti cupa in toaleta.
 5. Spare si igienizare cupa dupa fiecare folosire.

Cupele menstruale reutilizabile trebuie spalate si curatate inainte de a fi reintroduse in vagin. Cupa dvs. trebuie golita cel putin de doua ori pe zi.

Cupele menstruale reutilizabile sunt durabile si pot rezista de la 6 luni pana la 10 ani cu ingrijirea corespunzatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *